image

2010

Pe 2 decembrie 1950, boala cumplită de care suferea pianistul și compozitorul Dinu Lipatti îl răpea pentru totdeauna publicului, elevilor, breslei, muzicii...

„Zilele Lipatti” / Arhiva


În 2010 s-au împlinit 60 de ani de atunci... însă aura lui Lipatti continuă să lumineze arta pianistică internațională. În anul 2010 s-a derulat un amplu proiect de re-descoperire și re-considerare a patrimoniului spiritual ce amintește de trecerea prin lume a unuia dintre cei mai importanți pianiști ai secolului XX. 

Zilele Lipatti, ediția I, au început pe 18 octombrie cu o serie de peste 20 de reportaje difuzate la Radio România Muzical despre casele în care Dinu Lipatti a locuit, pianele la care a cântat, despre drepturile de publicare și de producție ale partiturilor și ale înregistrărilor sale, mărturii ale elevilor lui și ale celor care l-au ascultat cântând în concert, despre multe alte subiecte.

În perioada 22 – 28 octombrie 2010, Zilele Lipatti i-au chemat pe tinerii pianiști la un Concurs Național de Pian deschis concurenților cu vârsta între 14 și 18 ani, respectiv între 19 și 28 de ani, ce s-a desfășurat la Ateneul Român și la Centrul de Cultură "Tinerimea Română". Competitorii de la categoria mare de vârstă care au ajuns în finală au avut șansa să evolueze în compania Orchestrei Române de Tineret, condusă de maestrul Cristian Mandeal. Din juriul celor două categorii au făcut parte personalități ale pianisticii românești și internaționale, de o probitate profesională și morală indiscutabilă, printre care prof. univ. dr. Dan Dediu, rectorul Universității Naționale de Muzică din București, prof. univ. dr. Adriana Bera, pro-rector al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, prof. univ. dr Viniciu Moroianu de la Universitatea Națională de Muzică din București, dr. Otto Probst de la Conservatorul din Viena, pianiști de origine română stabiliți la New York sau Paris, precum Matei Varga sau Mara Dobrescu, criticul muzical Alexandra Diaconu de la revista franceză online Resmusica, tânăra pianistă Alina Elena Bercu - unul dintre numele lansate de Radio România și Liliana Staicu, redactorul șef al postului România Muzical. Intrarea publicului la toate etapele concursului a fost liberă.

Zilele Lipatti au oferit publicului cinefil, în premieră românească, filmul documentar intitulat Recitalul de la Besançon - regizat și produs de prof. univ. Philippe Roger (Lyon) și dedicat ultimei apariții în public a lui Dinu Lipatti. Pelicula, selecționată pentru a fi prezentată în cadrul celei de-a X-a ediții a Festivalului de Filme Documentare Docencourts de la Lyon, a fost proiectată pe 27 noiembrie 2010, ora 18.00, la Cinematograful "Elvira Popesco" al Institutului Francez.

În aceeași zi – 27 noiembrie – pe casa în care pianistul și compozitorul Dinu Lipatti a locuit în copilărie, între anii 1921 și 1927, a fost dezvelită o placă memorială. Imobilul este situat pe strada Povernei, la nr.23.

O expoziție de fotografii inedite ale lui Dinu Lipatti, propusă în colaborare cu Școala de Poetică Fotografică „Francisc Mraz” și Muzeul Județean Argeș, a fost vernisată duminică, 28 noiembrie, ora 18.00. Peste 20 dintre ele au putut fi admirate în premieră de public, întrucât au fost recuperate după negative ce au aparținut familie Lipatti. Fotografiilor li s-au adăugat și o serie de obiecte: rochița de botez a lui Dinu Lipatti (când naș i-a fost George Enescu), o baghetă dirijorală pe care compozitorul George Enescu i-a făcut-o cadou lui Lipatti, un cap de bronz ce îl reprezintă pe pianist realizat de regreatul sculptor Ion Irimescu, masca mortuară, copii după certificatul de naștere al lui Dinu Lipatti, certificatul medical ce atestă diagnosticul fatal etc. La vernisaj sunt invitați să vorbească: fotograful și cineastul Francisc Mraz, prof. univ. dr. Gyuri Ilinca, prof. univ. dr. Adina Nanu.

La inițiativa noastră, Romfilatelia a introdus în circulație un întreg poștal de corespondență dedicat marelui artist și totodată Zilelor Lipatti, plic ce a putut fi găsit în toate oficiile poștale din țară, constituind un obiect de colecție pentru filateliști.

Monetăria statului, cu sprijinul BNR, și cu suportul financiar al regretatei doamne dr. Liliana Pavelescu, a emis o serie de medalii comemorative Dinu Lipatti, încrustate cu însemnele Zilelor Lipatti. Medaliile au fost oferite laureaților concursului.

Zilele Lipatti s-au încheiat cu un spectaculos Concert de Gală, susținut pe 28 noiembrie 2010, la Sala Radio, de Orchestra Română de Tineret condusă de Cristian Mandeal. Gala a fost transmisă în direct la Radio România Muzical și la TVR Cultural. Programul a cuprins Coralul pentru coarde de Dinu Lipatti și Simfonia a IV-a „Tragica” de Franz Schubert. Între aceste două lucrări a avut loc festivitatea de premiere a laureaților Concursului Național de Pian, iar cei care au primit Premiul I au cântat în fața publicului.

Au fost decernate, pentru fiecare categorie, Premiul I (1000 Euro), Premiul al II-lea (750 Euro), Premiul al III-lea (500 Euro), Premiul Fundației „Lipatti” și Premiul Radio România Muzical (o serie de înregistrări în Studiourile Radio). De asemenea, Ambasada României la Berna și Muzeul Național „George Enescu” au invitat laureatul cu Premiul I de la categoria mare de vârstă să susțină un recital la Lausanne pe 2 decembrie, în ziua în care s-au împlinit 60 de ani de la moartea lui Lipatti. Și Ambasada României la Luxemburg, prin excelența sa, domnul Vlad Alexandrescu și-a manifestat dorința de a organiza un eveniment similar.

Inițiatori și coordonatori proiect: Monica Isăcescu și Ștefan Costache (Radio România Muzical)

Co-organizatori: Fundația "Lipatti", Consiliul Județean Argeș, Muzeul Județean Argeș. Co-producător: TVR Cultural.

Sponsori: Apa Nova, JTI, WizzAir, ING Bank.

Parteneri: Cluburile Rotary din București, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, Institutul francez, Filarmonica "George Enescu", Centrul Național de Artă "Tinerimea Română", Cocor Media Channel, Liceul de Muzică "Dinu Lipatti", Romfilatelia, Hotelul Golden Tulip Times, C&I Ambient, Art Production, Open Sound.