image

2012

Cea de-a doua ediție a Zilelor Lipatti, eveniment organizat de Asociația Opus prin grupul MuziCArte, s-a desfășurat sub semnul comemorării pianistei Mihaelei Ursuleasa, muziciană care acceptase deja invitația de a evolua în cadrul Festivalului (înainte de a se stinge mult prea devreme în 2012, la doar 33 ani).

„Zilele Lipatti”


Zilele Lipatti au adus în atenția publicului o serie de manifestări inedite. În data de 1 octombrie, de Ziua Internațională a Muzicii a avut loc evenimentul intitulat " Vino și cântă!”, ce a constat în amplasarea unor pianine în locuri publice din București – Parcul Colțea, AFI Palace Cotroceni și Centrul Vechi. Oricine s-a putut așeza la pian, pentru a cânta și a interacționa cu ceilalți participanți. Ideea de a aduce împreună și de a implica activ oameni dintre cei mai diferiți prin intermediul muzicii s-a dovedit binevenită, reacțiile pozitive din partea publicului reprezentând cea mai concludentă măsură a succesului acestei inițiative.

În data de 7 noiembrie a avut loc, la Aiurart în Capitală, Vernisajul Expoziției de Fotografii Lipatti between worlds”, ce a reunit imagini inedite din arhiva familiei Lipatti – 24 de fotografii alb-negru, în format 48×48 ce recompun, asemenea unui joc de puzzle, atmosfera, mediul familial, personal, în care activitatea de instrumentist și compozitor a lui Dinu Lipatti s-a conturat și desăvârșit. Imaginile, păstrate ca suport pe negative din sticlă, au fost prelucrate din punct de vedere tehnic și artistic cu ajutorul Școlii de Poetică Fotografică „Francisc Mraz”. În cadrul vernisajului expoziției, spectacolul fotografic a fost completat de cel de sunet și imagine propus de compozitorul Cătălin Crețu.

33 de ani de viață… Doar atât a fost spațiul temporal în cadrul căruia s-a mișcat Dinu Lipatti… 33 de ani de viață care au îmbogățit existența tuturor celor care l-au cunoscut, ascultat, iubit, celor care au avut de învățat de la Maestru, celor care i-au studiat biografia, înregistrările, creațiile componistice. Pe câțiva dintre ei publicul i-a putut descoperi pe parcursul unui documentar, prezentat în premieră în cadrul Zilelor Lipatti 2012, vineri, 30 noiembrie, ora 18.00, la Sala 14 din Cinema City - Afi Palace Cotroceni. Filmul a purtat semnătura a două binecunoscute realizatoare de televiziune: Ruxandra Țuchel și Oana Drăgulinescu. Cum îl înțelegi pe Dinu Lipatti, după o activitate intensă și profundă de cercetare, s-a reflectat în interviurile-document cu muzicologii Dragoș Tănăsescu (în ultimul dialog filmat pe care l-a acordat înainte de a se stinge din viață) și Grigore Bărgăuanu. În 2012, proiectul Zilele Lipatti a pătruns și într-un mediu mai puțin convențional, dar deschis către inovație, experiment, act de cultură, creativitate și cunoaștere. Este vorba despre organizația „Home & Hope for Children”, care dezvoltă programe ce urmăresc înlocuirea sistemului instituțional de protecție a copilului cu un sistem bazat pe conceptul familial. Împreună le-am propus copiilor să-l „descopere pe Lipatti”, într-un atelier fotografic inedit, ale cărui rezultate au putut fi văzute vineri, 30 octombrie 2012, la Afi Palace.

Evenimentul central al ediției din 2012 a fost Maratonul de recitaluri găzduite de Ateneul Român, în ziua de 2 decembrie, ziua comemorării marelui pianist Dinu Lipatti. În fața publicului au evoluat artiști de prim nivel ai lumii muzicale românești și internaționale – Alfredo Perl, Mihai Ritivoiu, Andrei Licareț, seara culminând cu recitalul celebrului pianist rus Nikolai Lugansky. S-au reunit astfel, pe aceeași scenă, două promițătoare tinere talente românești cu două staruri internaționale. Pianistul Mihai Ritivoiu, câștigătorul din 2010 al Concursului Național de Pian din cadrul primei ediții a Zilelor Lipatti, urma la momentul respectiv cursuri de specializare la faimoasa Guildhall School of Music din Londra. Andrei Licareț, care a urmat cursuri de măiestrie în Statele Unite ale Americii și la Berlin, câștigător al unor importante premii naționale și internaționale, se pregătea să susțină un recital în celebra Carnegie Hall în februarie 2013. Pianistul chilian Alfredo Perl, unul dintre muzicienii de elită ai lumii, este un excelent interpret al lucrărilor de Beethoven și Ravel - autori care s-au regăsit și în programul de la București. Nikolai Lugansky este unul dintre cei mai profunzi si rafinați pianiști contemporani, un artist stăpân pe o tehnică formidabilă, care a putut fi ascultat pe toate marile scene ale lumii. În data de 2 decembrie, la Ateneul Român, începând cu ora 16.00 publicul i-a putut urmări pe Alfredo Perl, Mihai Ritivoiu și Andrei Licareț propunând publicului bucureștean lucrări semnate de Beethoven, Schumann, Ravel, Enescu, Bach, Lipatti și Chopin;iar de la ora 21.00, Nikolai Luganski a prezentat un program spectaculos și divers ce a reunit opusuri din creația lui Leos Janacek, Franz Liszt și Serghei Rahmaninov.

Omagierea legendarului pianist Dinu Lipatti, de la a cărui naștere am marcat în 2012 împlinirea a 95 de ani, a fost completată în acel an și printr-un Concurs de muzicologie ale cărui obiective principale s-au axat pe o cunoaștere mai cuprinzătoare a marelui muzician și promovarea celor mai talentați participanți, prin publicarea eseului câștigător în programul de sală al seriei de recitaluri-maraton care au încheiat ”Zilele Lipatti” în 2 decembrie 2012, la Ateneul Român.