image

Prietenii lui Lipatti

Gânduri de la personalități


GRIGORE BĂRGĂUANU
Când îl ascult pe Dinu Lipatti îmi amintesc cuvintele sale: „Muzica este un lucru grav”. Gândindu-mă la dramatica sa existență, adaug: „Viața este o muzică gravă”

VLAD ALEXANDRESCU
Cum l-am celebrat pe acela, dispărut dintre noi prea devreme, care a întrupat simțul perfecțiunii mergând ca toți cei mari, până la renunțarea la sine?

MARINA CONSTANTINESCU
Dinu Lipatti a fost călăuza mea spre cerul lui Bach. Sunetul clapelor atinse de Lipatti mă face să mă simt și om, și zeu. În același timp geniul și smerenia lui mă ajută să înțeleg că exercițiul zilnic este, de fapt, acela de a te descoperi pe tine însuți. Ca să poți să speri că vei ajunge, cândva, în cerul lui Bach.

VINICIU MOROIANU
Compunând, Lipatti s-a raportat sieși: înzestrării mentale și instrumentale de excepție. A-i aborda opera constituie o provocare majoră, dar cât de frumoasă!

OANA RĂDULESCU VELCOVICI
Dumnezeu îngăduie apropierea de perfecțiune doar aleșilor Săi. Pe aceștia îi trimite în lumea noastră, pentru scurte răstimpuri, ființe întrupate din lumină, spre mângâierea și mântuirea sufletelor celor vremelnic trăitori în această vale a plângerii. Îi cheamă, însă, iute înapoi, la Sine, ca să nu ne obișnuim prea mult cu fericirea de a-i avea printre noi. Ne rămân doar urmele trecerii lor prin lume, devenite legendă și stea călăuzitoare pentru cei chemați să le urmeze calea.
Pentru noi, românii, unul dintre acești emisari ai divinității a fost Dinu Lipatti.

Octombrie 2016