... despre Lipatti
“
Producătorul Walter Legge
Despre ultimele înregistrări ale lui Dinu Lipatti în Dinu Lipatti 1917 – 1950, album comemorativ Columbia:Cu siguranță, Lipatti este prin însăși natura sa pianistul cel mai pur dintre cei cu care mi-a fost dat vreodată să lucrez […] Nu cred că a fost sau că va fi vreodată un pianist ca Lipatti […] Era un muzician, un muzician care folosea pianul ca un mijloc de comunicare și de expresie. Nu poți spera să-l înțelegi decât de la înălțimea calităților sale de om și de muzician. Lipatti era un om bun în cel mai înalt sens al cuvântului, o natură deosebit de sensibilă, de o delicatețe sufletească și de un spirit aristocrat; avea, ca să spun așa, calitățile din care apar sfinții...
“
Psihoterapeutul Karlfried Graf Dürckheim
În volumul Dialogue sur le chemin initiatiqueLuați, spre exemplu, un profesor de pian: datoria lui nu e numai de a forma elevi care cântă impecabil, ci este vorba de a forma o ființă umană prin mijlocirea pianului, în așa fel încât ceea ce știe să facă să servească la ceea ce trebuie să devină. Sensul eficienței nu e opera, ci transformarea celui care e capabil să săvârșească o operă.
Așa s-au petrecut lucrurile cu unul din marii maeștrii ai pianului: Lipatti. Reputația sa mondială nu l-a împiedicat să reia exercițiul din nou, cu un alt mare maestru, se spune. Timp de un an întreg nu a cântat decât... Do, Re, Mi. După aceasta a obținut acel tușeu remarcabil pe care îl putem aprecia acum ascultându-i discurile. Adevăratul sunet al pianului e altceva decât o tehnică bună: este rezultatul obținut de un om care a fost transformat.
“
Muzicologul francez Robert Aguettant
În volumul omagial ChopinDiscul lui Lipatti este o piesă de căpătâi a discografiei chopiniene și a întregii istorii a discului. Vârsta acestei înregistrări, relizate la sfârșitul erei celor 78 de ture, nu prevalează asupra perfecțiunii lor muzicale, întru totul incomparabilă și exemplară. Ceea ce primează aici, și nu se poate învechi, este absoluta perfecțiune pianistică pusă în serviciul concepției, a cărei puritate stilistică se îmbină cu o intuiție divină. Niciodată nu a fost realizat mai bine aliajul dintre libertate și rigoare, dintre poezie și virtuozitatea magnifică și transcendentală.
“
Pianista, compozitoarea și dirijoarea Nadia Boulanger
Despre compozitorul Dinu Lipatti în volumul Hommage à Dinu LipattiÎn compozițiile sale, a căror importanță nu a fost încă evaluată cu precizie, găsim aceleași semne profunde ale personalității și aceeași perfecțiune de realizare. Ele dovedesc un veritabil har creator și merită să fie plasate alături de discurile care continuă strălucirea interpretului.