image

Premiere în Anul Centenarului Lipatti

Premiera românească a filmului în care apare Lipatti și prima audiție a absolută a liedului Lettre valsante au avut loc la București, pe 4 decembrie

Noutăți
pic

Centenarul Lipatti a adus și o premieră excepțională pentru toți cei care îl iubesc pe genialul pianist și compozitor: difuzarea publică în premieră absolută a unor secvențe dintr-un  film în care apare Dinu Lipatti. Despre istoria acestui film, muzicologul și dirijorul Erich Singer, autor al volumului Festivalul de la Lucerna, de la Toscanini la Abbado, apărut în 2014:

"Când am scris cartea, Ursula Strebi, fiica lui Walter Strebi, unul dintre personajele importante de la începuturile Festivalului, mi-a spus că a găsit un film realizat de tatăl său la o petrecere și încercase să-l digitalizeze. Petrecerea avusese loc în casa familiei Strebi, înainte ca Lipatti să susțină primul său concert la Lucerna, în august 1947. Participă la petrecere împreună cu soția sa Madeleine și apare doar pentru câteva secunde în acest film, făcut de un amator."

Aducerea în lumină a secvențelor îi revine jurnalistului britanic Orlando Murrin, unul dintre cercetătorii pasionați ai vieții și activității lui Lipatti:

"Am fost foarte norocos pentru că filmele erau deja digitalizate de către Ursula Strebi. Erau filme foarte lungi și am considerat că trebuie să extrag imaginile cu muzicienii foarte importanți care apar (și sunt mult mai mulți decât cei pe care îi vom vedea în seara asta) și să fac un montaj în jurul imaginilor cu Dinu Lipatti. Și pentru că filmul era mut, am avut nevoie de un soundtrack, iar prima parte a Concertinoului în stil clasic s-a potrivit perfect. 

Filmul a fost prezentat în premieră românească la Muzeul Național "George Enescu” pe decembrie 2017, în cadrul unui simpozion în care și-au prezentat cercetările:

- Mark Ainley (Canada) – Fără număr de înregistrare: imprimări personale ale lui Lipatti, readuse la lumină

  - Monica Isăcescu (România) – Umorul lui Dinu Lipatti

 - Ștefan Costache (România) – Dinu Lipatti în scrisori

- Orlando Murrin (Marea Britanie) – Descoperirea primelor secvențe filmate cu Dinu Lipatti

În același context a fost prezentat în premieră absolută liedul Lettre valsante de Dinu Lipatti, o scrisoare muzicală, concepută cu umorul său caracteristic de către autor și dedicată dirijorului elvețian Paul Sacher. Manuscrisul a fost scos la lumină cu ocazia unei cercetări ce a avut loc în arhiva Fundației "Paul Sacher" din Basel. Primă interpretare le-a aparținut sopranei Irina Ionescu și pianistei Raluca Ouatu.

                                                                                      Monica Isăcescu