image

Prietenii lui Lipatti

Gânduri de la personalități


MARK AINLEY
Maniera de cânt a lui Dinu Lipatti întruchipează desăvârșirea tehnică pusă în slujba unei profunde înțelegeri muzicale. Există la el o demnitate și un echilibru care își au originea în dorința sa de a servi nu doar compozitorii și lucrările lor, ci Muzica însăși, iar o astfel de viziune interpretativă a fost posibilă și datorită tehnicii impecabile pe care și-o dezvoltase. Indiferent de compozitor sau de lucrare, stilul său interpretativ, armonios și închegat, face dovada intuiției, emoției și raționalității pianistului. Faptul că, la decenii de la moartea sa, înregistrările lui Lipatti sunt în continuare atât de căutate și că farmecă ascultători din întreaga lume vorbește de la sine despre incredibila lui forță expresivă.
avatar

CORNELIU RĂDULESCU
Și deschizându-se cerul, o rază de lumină se pogorî învăluind cu căldură meleagurile românești. Iar pe calea razei, o petală albă, apărută nu se știe de unde, se undui încet spre pământ cuprinzându-se tainic cu alte trei surate ale ei, de făcură toate patru piramida magică a sufletului românesc. Și numele lor este Eminescu, Brâncuși, Enescu, Lipatti.

ORLANDO MURRIN
Arta pianistică se bucură de atâtea mari nume – și am cea mai profundă admirație pentru ele. Totuși, Lipatti este cel la care eu personal mă întorc mereu; fiecare lucrare pe care o cântă el este, pentru mine, ”adevărul” – Interpretarea cu majusculă a acelei lucrări și care va rămâne neîntrecută.
Am făcut ceva descoperiri pe parcursul cercetării mele, dar cred că cel mai bun lucru este faptul că, la decenii de la moartea sa, Lipatti ocupă un loc cu totul special în inima atâtor iubitori ai muzicii. Pentru prețioasele înregistrări pe care ni le-a lăsat, merită cea mai adâncă reverență.