image

Cronologie

Biografia


1949

- În primele zilei ale anului Dinu Lipatti se căsătorește cu Madeleine Cantacuzino (născută Dannhauer), care fusese nevoită să aștepte terminarea unui lung proces de divorț.
- Din cauza problemelor tot mai grave de sănătate, Dinu Lipatti demisionează pe 4 aprilie 1949 din postul de profesor al Conservatorului de Muzică din Geneva și promite că va susține anual, câte un curs extraordinar de aproximativ o lună. Clasa sa de pian este preluată de Nikita Magaloff.
- În luna aprilie termină lucrarea Aubade pentru cvartet de suflători.
- Amână concertele programate în SUA.
- Apar complicații ale bolii (decalcifierea vertebrelor); continuă transfuziile și ședințele cu raze X.
- Este exclus din Uniunea Compozitorilor din România, în urma instaurării noului regim.
- La inițiativa directorului Conservatorului din Geneva, Henri Gagnebin, i se oferă o subvenție în valoare de 2800 de franci elvețieni.


1950

- La începutul anului, se întoarce de la sanatoriu în Geneva. Susține pe 22 februarie un concert la Victoria Hall, în compania Orchestrei Suisse Romande și a dirijorului Ernest Ansermet.
- Începe lucrul la un curs de interpretare pentru Conservatorul din Geneva.
- Se stabilește la Chêne-Bourg, aproape de Geneva, într-o casă oferită de prietenii săi. Tot aceștia îi pun la dispoziție și un pian Steinway.
- Are loc botezul fiicei lui Igor Markevitch, iar naș este Dinu Lipatti.
- Prin eforturile unui grup de muzicieni importanți (Műnch, Sacher, Stravinski, Menuhin), Lipatti primește din SUA un nou medicament – cortizon – care îi oferă iluzia unei îmbunătățiri a stării sale de sănătate.
- Prietenul și doctorul lui Lipatti, Dubois-Ferrière, anunță Casa Columbia, prin directorul său artistic Walter Legge, că Lipatti este într-o formă foarte bună și că ar putea să realizeze seria de înregistrări planificate.
- Între 2 și 12 iulie Dinu Lipatti înregistrează la Geneva: Valsurile, Mazurca op.50 nr.3 de Chopin, Partita în Si bemol major și Siciliana de Bach, Sonata KV310 în la minor de Mozart și trei corale de Bach, printre care și Jesus bleibet meine Freude. Se naște un nou proiect de înregistrări (Bach, Beethoven, Schumann), pentru luna octombrie a anului 1950, care nu a mai putut fi realizat niciodată.
- Pe 2 septembrie susține ultimul său concert cu orchestră – la Lucerna. Cântă Concertul în Do major de Mozart, dirijat de Herbert von Karajan.
- Pe 16 septembrie susține recitalul din cadrul Festivalului de la Besançon, ultimul din carieră. În program: Partita în Si bemol major de Bach, Sonata KV310 în la minor de Mozart, Două Impromptu-uri de Schubert și Valsurile de Chopin. Nu are puterea să mai cânte ultimul vals din program și după o scurtă pauză, reintră în scenă și cântă Coralul “Jesus bleibet meine Freude” de Bach.
- Întors la Chêne-Bourg, este doborât din nou de boală.
- După 7 ani de despărțire și încercări de a se revedea, Ana Lipatti reușește să părăsească România și să ajungă la Geneva pentru a-și vedea fiul.
- Se stinge din viață în data de 2 decembrie, la Chêne-Bourg.