image

Cronologie

Biografia


1944

- Pe 1 aprilie 1944 este numit profesor la Conservatorul din Geneva.
- Este diagnosticat la Geneva cu “infecție ganglionară netuberculoasă”.
- Își regăsește forțele pentru a susține o serie de concerte și recitaluri: pe 5 august la Gstaad cântă Concertul în mi minor de Chopin, sub bagheta dirijorală a lui Scherchen, pe 12 august recital la Montana, 28 septembrie recital la Frauenfeld, pe 15 octombrie la Vevey, pe 31 octombrie la Berna cântă Concertul de Liszt și Concertul în re minor de Mozart, pe 12 noiembrie la Fribourg cântă Chopin, pe 5 decembrie Concertul în Sol de Ravel și Concertul în Re major de Haydn la Zűrich.


1945

- Continuă seria de recitaluri și concerte: pe 16 ianuarie la Basel cântă Concertul de Liszt, pe 19 februarie și 21 februarie lucrări de Liszt și Martin la Geneva și Lausanne ș.a.m.d.
- Susține concerte (dirijate de Charles Munch) și recitaluri în Elveția.


1946

- Continuă să concerteze în Elveția, însă este nevoit să-și anuleze turneul în SUA din cauza problemelor de sănătate.
- Casa de discuri Columbia îi propune să realizeze înregistrări, cu onorarii comparabile cu cele ale marilor interpreți ai epocii.
- Sfârșitul anului înseamnă un turneu în Belgia, împreună cu Madeleine și tenorul Hugues Cuénod; urmează Paris, Neuchâtel, Lausanne, Zűrich, Lucerna.


1947

- Pe 16 februarie cântă cu mare succes Concertul de Grieg la Paris, într-un eveniment organizat de Societatea de concert.
- Amână aproape toate concertele de la Londra, din cauza unei noi crize de boală. Susține un singur concert și înregistrează pentru Casa Columbia Sonata în si minor și Nocturna nr.8 în Re bemol major de Chopin, Coralul în Sol major de Bach și Sonata “Pastorala” de Scarlatti. Înregistrarea Sonatei de Chopin (de care Lipatti s-a arătat nemulțumit) obține Premiul Academiei Charles Cros.
- Proiectează formarea unui trio împreună cu violoncelistul Antonio Janigro și violonistul Arthur Grumiaux și o serie de concerte în Elveția și Italia, care vor fi susținute parțial.
- Medicii Edmond Sarasin și Henri Dubois-Ferrière îi comunică diagnosticul: limfogranulomatoză malignă (boala lui Hodgkin).
- În aprilie susține recitaluri la Roma, Torino, Milano.
- În mai cântă cu Antonio Janigro, pe care îl prezintă publicului de la Lausanne, Berna și Zűrich.
- Realizează înregistrări de probă pentru Casa Jecklin, la Zűrich, împreună cu Antonio Janigro, cu lucrări de Bach, Beethoven, Chopin, Fauré, Ravel, Rimski-Korsakov. Probele au fost cedate Casei Columbia conform dorinței lui Lipatti. Doar trei dintre cele șase discuri au putut fi recuperate și editate în Cd de Casa Archiphon, Germania, în 1995, la inițiativa lui Mark Ainley.
- Pe 6 iunie 1947, Lipatti interpretează Concertul în Mi bemol major de Liszt, Andante spianato și Marea poloneză op.22 de Chopin, la Teatrul Mare din Geneva, sub conducerea dirijorală a lui Ernest Ansermet. Concertul a avut scop caritabil, fondurile adunate fiind alocate Crucii Roșii Elveției și copiilor din România.
- Tot în iunie se stinge din viață Theodor Lipatti, tatăl lui Dinu, iar acesta din urmă nu îi poate fi alături în ultimele clipe.
- Deși slăbit de boală, susține două concerte la Samedan și Silvaplana, sate de lângă Saint Moritz.
- Cântă la Lucerna Concertul în re minor KV466 de Mozart, sub bagheta dirijorului și compozitorului Paul Hindemith.
- Susține un recital Chopin în beneficiul românilor, victime ale războiului și susține un concert în propria sa casă cântând la două piane, cu Madeleine, Concertul nr.3 de Bartók.
- În septembrie înregistrează la Londra Coralul în Sol major de Bach, Sonata în Mi major L.23 de Scarlatti, Sonetul lui Petrarca nr.104 de Liszt și Concertul de Grieg, dirijat de Alceo Galliera. Tot în Anglia, Lipatti cântă de două ori la Radio.
- Urmează apariții la Hilversum și la Haga, cu Concertele în re minor de Bach și în Sol major de Ravel. Olandezii îi propun sp se stabilească definitiv în Țările de Jos.
- La întoarcerea în Elveția, are o nouă criză.


1948

- Apar discurile înregistrate la Londra, iar vânzările depășesc așteptările producătorilor.
- În lunile februarie și martie realizează un turneu bogat în concerte în Elveția.
- În luna mai desfășoară un turneu de concerte în Marea Britanie, Țările de Jos și Franța.
- Înregistrează la Londra Concertul în la minor de Schumann, sub conducerea dirijorală a lui Herbert von Karajan.
- Dă o atenție specială cursurilor sale, susținute la Conservatorul de la Geneva.
- Recital la Engadine, în vara anului 1948.
- Se internează într-o clinică din Geneva pentru o serie de ședințe cu raze X.
- În luna septembrie încearcă un nou vaccin – anatoxina H – fără niciun rezultat.
- Deși starea sa de sănătate este precară, există proiecte pentru susținerea a 60 de concerte, turnee în Anglia, Portugalia și Spania, Elveția, Olanda, Belgia, Italia. Se negociază contracte pentru susținerea unor concerte în Australia și SUA.