image

Cronici despre Lipatti

Biografia / Scrieri


pic

Lipatti a cântat la Bruxelles de opt ori în perioada ianuarie 1946 – decembrie 1947. Agenda sa a cuprins două seri alături de Orchestra Națională a Belgiei dirijată de Ernest Ansermet; trei evenimente pentru publicul tânăr, în seria Jeunesses Musicales, și unul pentru publicul larg, cu Paul Sacher la pupitrul aceluiași ansamblu; și două recitaluri.

Aparițiile lui Lipatti erau anunțate în termeni elogioși:
„Veți avea satisfacția de a-l asculta pe acest pianist despre care se spun numai și numai lucruri extraordinare, pe acest virtuoz deosebit despre care Cortot afirma că este un nou Horowitz”, ori „fără îndoială, cei care nu vor veni să-l asculte pe remarcabilul Dinu Lipatti, această revelație a pianului, o vor regreta” (ziarul La Meuse, edițiile din 26, respectiv 28 octombrie 1946).


Serie de concerte la Bruxelles, între ianuarie 1946 – decembrie 1947

Cotidianul La Libre Belgique nota în 8 ianuarie 1946:
„Dinu Lipatti, profesor la clasa de virtuozitate de la Geneva, ne-a demonstrat, prin interpretarea Concertului în mi minor de Chopin, perfectele calități tehnice ale cântului său: precizie, claritate și lejeritate a tușeului, puritate a nuanțelor, stăpânire a claviaturii”.


Comentariul aceluiași concert, apărut în 10 ianuarie 1946

Cronica a apărut în La Dernière Heure: „Solistul serii a fost domnul Dinu Lipatti, pianist român de un talent extraordinar; interpretarea dată concertului de Chopin a unit o tehnică impecabilă cu o sensibilitate rafinată – ne întrebăm, acum, dacă vraja talentului său a transformat această lucrare într-o muzică atât de atrăgătoare, sau dacă mediocritatea confraților lui ne-a făcut să o ignorăm atâta vreme”.


După apariția lui Lipatti ca solist de orchestră, la Bruxelles, critica de specialitate remarca laudativ și recitalul care a urmat.

În ediția din 11 ianuarie 1946 a ziarului La Lanterne se putea citi:
“Dinu Lipatti stăpânește la fel de bine stilul clasic, romantic sau modern, își pune întregul suflet în fiecare lucrare în parte, iar expresivitatea nu-l părăsește niciodată.”


Dinu Lipatti a revenit la Bruxelles spre finalul lui 1946

Iar La Cité Nouvelle observa în 6 noiembrie:
„A fost o seară de înaltă calitate, care ne-a lăsat o impresie deosebită; a părut că însuși sufletul gingaș al genialului Mozart, ale cărui lucrări le-am ascultat, era acolo, insuflând muzicienilor o stare de spirit excepțională.”