image

Cronici despre Lipatti

Biografia / Scrieri


pic

Un an mai târziu, în decembrie 1947, La Lanterne anunța că Dinu Lipatti urma să susțină, în seria „Mari vedete” propusă la Palais des Beaux-Arts, un recital Chopin.

Cronica datată 22 decembrie aprecia:
“Dinu Lipatti, pianist cu o tehnică de o suplețe incontestabilă, interpret de o elegantă autoritate, muzician a cărui inteligență impregnează întreg repertoriul său ne-a reprezentat extrem de evocator personalitatea lui Chopin.”


Cronicarul Aloys Fornerod în La Tribune de Lausanne

27 mai 1947:
“Arta domnului Lipatti este prea cunoscută și prea apreciată pentru ca noi să mai repetăm aici elogiile pe care I le-am mai adus altădată. Felul de a cânta al acestui pianist dă ascultătorului senzația de ceva deffinitiv, incontestabil, decisiv.”


Cotidianul Le Soir despre Lipatti, la superlative

În 23 decembrie 1947:
“Lipatti ne-a captivat prin delicatețea tușeului și prin paleta bogată în tonuri variate și subtile”.


Compatriotul nostru era descris și de cronicarul ziarului La Libre Belgique

În ediția 22 decembrie 1947, cu aceste cuvinte:
“Dacă pianistul nu ar fi avut o sensibilitate muzicală vie și delicată, ar fi fost greu de înțeles cum reușește el să atingă o astfel de perfecțiune tehnică și interpretativă”.


Iar în Gazette de Lausanne se aprecia, pe 23 mai 1947:

“Lipatti stăpânește în așa măsură sonoritatea pianului încât în muzica de cameră obține densitatea exactă cerută de instrumentul cu care este asociat, în așa fel că fuziunea este ireproșabilă.”