Cronologie
1934
- Concerte la Castelul Peleș din Sinaia și la Palatul Cotroceni de la București (unde îl întâlnește pe Arthur Rubinstein) în beneficiul acțiunilor caritabile inițiate de Regina Maria.
- Pe 25 aprilie 1934, își prezintă în cadrul unui concert organizat de Societatea Compozitorilor Români Sonatina pentru pian și vioară, împreună cu violonistul Anton Adrian Sarvaș.
- Câștigă Premiul I la Concursul de Compoziție “George Enescu” cu Suita simfonică “Șătrarii”.
- La invitația lui Alfred Cortot, se înscrie la Școala Normală de Muzică din Paris, unde studiază cu Yvonne Lefébure (pian) și Paul Dukas (compoziția).
1935
- Pe 25 februarie 1935 are loc un concert la Școala Normală de Muzică, dirijat de George Enescu. Cu acest prilej este prezentată în primă audiție și Sonata în fa diez minor pentru pian de George Enescu, în interpretarea lui Dinu Lipatti.
- Îl întâlnește pe pianistul Edwin Fischer, care îl ascultă în piese de Bach, Brahms și Chopin, îl încurajează și îl apreciază pentru nivelul înalt al interpretării.
- Dinu Lipatti susține primul său recital la Școala Normală din Paris, în ziua înmormântării profesorului său, Paul Dukas – 20 mai 1935. În deschidere, a cântat Coralul “Jesus bleibet meine Freude” de J.S.Bach, care nu figura în programul inițial. Recitalul a reprezentat un adevărat eveniment în viața muzicală franceză.
- Începe să compună o Fantezie pentru pian și orchestră.
- Începe cursurile de compoziție cu Nadia Boulanger, la sfatul lui Mihail Jora.
- Începe să compună un Concert pentru pian și orchestră.
- Pe 27 octombrie 1935 susține un recital la Radio Geneva, în care cântă lucrări de Beethoven, Ravel și Bach, într-un recital în compania Cvartetului Manhattan, organizat la Conservator. Recitalul se reia și la Montreux.
1936
- Pe 23 ianuarie, la București, Mihail Jora dirijează la București Suita simfonică “Șătrarii”, într-un concert transmis în direct la Radio București.
- Pe 4 martie 1936 are loc prima audiție la Paris a Sonatei în mi minor pentru vioară și pian de Dinu Lipatti, cu Lola Bobescu la vioară și autorul la pian, într-un concert organizat de Alfred Cortot sub egida Asociației amicale a Școlii normale de Muzică.
- Pe 17 martie 1936 susține un recital la Cercle Interallié transmis la Radio, în care interpretează lucrări de Brahms și Chopin.
- În luna iunie participă la Festivalul organizat de Asociația Triton la București, consacrat compozițiilor lui George Enescu, în care Dinu Lipatti a cântat Sonata nr.1 în fa diez minor.
- Pe 31 martie 1936 termină Concertino în stil clasic pentru pian și orchestră.
- În toamnă susține un recital împreună cu George Enescu, la Ateneul Român. În program: Beethoven, Franck și Sonatina pentru vioară și pian de Dinu Lipatti.
- Concertul de deschidere a stagiunii 1936-1937 la Filarmonica din București îl are ca solist pe Dinu Lipatti, în Concertul nr.20 în re minor de Mozart, cu cadențele lui Lipatti și în Capriccio de Stravinski.
1937
- Cântă adesea cu Nadia Boulanger în concertele pentru două piane.
- Face înregistrări pentru Casa Columbia.
- Continuă cursurile de pian cu Alfred Cortot și de compoziție cu Nadia Boulanger.
- În vara anului 1937, în cadrul Expoziției Internaționale de la Paris, George Enescu dirijează secțiunea Cheful din Suita simfonică “Șătrarii”, într-un program de muzică românească. Ca pianist, Lipatti cântă ca solist sau în formații camerale, în piese de Nottara, Klepper, Negrea și Lazăr. Alcătuiește împreună cu Lola Bobescu și Antonio Janigro un Trio, împreună cu care va susține ulterior numeroase turnee de concerte.
- Suita simfonică “Șătrarii” primește Medalia de Argint a Republicii Franceze.
- În octombrie 1937, Dinu Lipatti apare ca solist al Filarmonicii din București, în Concertul în Mi bemol major de Liszt, sub bagheta dirijorului George Georgescu.
- Susține un recital împreună cu George Enescu la Ateneul Român, cu lucrări de Mozart, Beethoven și Enescu.
1938
- La sfârșitul lunii ianuarie 1938 finalizează înregistrările Valsurilor op.52 de Brahms, în compania Nadiei Boulanger și a unui cvartet vocal.
- Realizează un turneu de concerte în Italia.
- La 16 februarie 1938 susține un recital, în organizarea lui Alfred Cortot și a Asociației amicale a Școlii Normale de Muzică. În program: lucrări de Bach, Mozart, Chopin, Brahms, Enescu, Andricu, Jora, Mihalovici și Nocturna pe o temă moldovenească de Dinu Lipatti.
- Începe să compună schița de balet Bourlesque.
- Frecventează cursul de dirijat susținut de Alexanian la Școala Normală de Muzică din Paris.