image

Cronologie

Biografia


1939

- Pe 19 ianuarie 1939 Asociația amicală a Școlii Normale de Muzică din Paris organizează un concert cu lucrările compozitorilor Cesare Brero, Dinu Lipatti (Sonatina pentru vioară și pian – la vioară André Proffit) și Bernard Schulé.
- Susține concerte sub bagheta lui Charles Munch, un altul împreună cu prietena sa, pianista Clara Haskil.
- Pe 29 martie 1939 susține un recital la Sala Pleyel din Paris, cu lucrări de Bach, Beethoven, Brahms, Byrd, Chopin, Poulenc și Stravinski, care îl consacră drept un pianist matur, un interpret de excepție.
- La începutul lunii mai are loc un concert de muzică românească la Sala Pleyel din Paris. Pe afiș figurează și Simfonia concertantă pentru două piane și instrumente de coarde de Dinu Lipatti, interpretată de autor și de Clara Haskil, ca soliști. Dirijează Charles Műnch.
- Devine membru al Asociației Internaționale a Criticilor, publicând o serie de cronici în Ziarul “Libertatea”.
- În luna iulie o întâlnește pentru prima oară pe viitoarea sa soție, Madeleine Cantacuzino, la o serată muzicală ce a avut loc în casa inginerului Ion Cantacuzino.
- În octombrie Dinu Lipatti și George Enescu susțin un recital la Ateneul Român, cu lucrări de Fauré, Mozart și Beethoven.
- George Enescu dirijează, în cadrul Expoziției Mondiale de la New York, la Opera Metropolitan, secțiunea “Cheful” din Suita simfonică “Șătrarii” într-un concert de muzică românească.
- Pe 18 noiembrie 1939, Societatea Filarmonică “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca organizează în Sala Colegiului Academic un concert dirijat de Mihail Jora, cu Dinu Lipatti solist. În program: Concertino în stil clasic de Dinu Lipatti.
- Pe 16 decembrie 1939 susține un recital solo la Ateneul Român, cu lucrări de Bach, Fauré, Chopin, Albeniz, Ravel și, cu participarea pianistei Smaranda Athanasof, și Lipatti își prezintă în primă audiție cele Trei dansuri românești pentru două piane. Succesul îl determină să reia recitalul pe 29 ianuarie 1940.


1940

- În luna februarie are loc la Radio un concert în care Dinu Lipatti cână pentru prima oară împreună cu viitoarea sa soție, Madeleine Cantacuzino. În program lucrări de Mozart-Busoni, Françaix, Berkeley.
- În martie, Dinu Lipatti interpretează Trei nocturne pentru pian, în cadrul unui concert organizat de Societatea Compozitorilor Români.
- Pe 16 aprilie 1940, Dinu Lipatti susține singurul său concert în calitate de dirijor, la Radio. Programul a cuprins 6 Sonate de Scarlatti, în aranjamentul lui Lipatti pentru cvintet de suflători, Concertul brandenburgic nr.3 în Sol major de Bach și Concertul în Do major pentru două piane tot de Bach, cu Smaranda Athanasof și Madeleine Cantancuzino.


1941

- Turneu de concerte, împreună cu Orchestra Filarmonicii din București și dirijorul George Georgescu, în Viena, Praga, Dresda, Leipzig, Berlin, Hanovra, Frankfurt pe Main, Augsburg, Műnchen. Lipatti își interpretează Concertino-ul în stil clasic.
- Pe 8 martie interpretează împreună cu violonistul Alexandru Theodorescu, Sonatina pentru vioară și pian, la Ateneul Român.
- Pe 4 mai 1941 are loc prima audiție românească a Simfoniei concertante pentru două piane și orchestră de coarde. Dirijor: George Georgescu. Soliști: Madeleine Cantacuzino și Dinu Lipatti. În program figurează, de asemenea, Concertul în do minor pentru două piane și orchestră de Bach.
- Pe 8 mai 1941 se cântă la Ateneul Român, în concertul aniversar al Societății Compozitorilor Români susținut de Orchestra Radio dirijată de Ionel Perlea, momentul “Chef cu lăutari” din Suita “Șătrarii”.
- În luna august, cântă într-un concert caritabil, la Ateneul Român, Concertul în Mi bemol major de Liszt.
- Începe construcția unei case noi pe moșia de la Fundățeanca, după planurile lui Dinu Lipatti, ce urma să aibă și un studio de concert.
- Pe 12 octombrie cântă la Ateneul Român Concertul în re minor de Bach-Busoni, dirijat de George Georgescu.
- Turneu în Bratislava, Viena și Sofia, cu Lipatti solist al Concertino-ului în stil clasic și al Concertului nr.20 în re minor de Mozart. Dirijor al orchestrei Filarmonicii - George Georgescu.
- Susține un recital de sonate în compania lui George Enescu, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la nașterea lui Mozart.


1942

- Pe 10 februarie 1942 Dinu Lipatti susține un recital la Ateneul Român cu lucrări de Händel, Scarlatti, Ravel, Liszt, Brahms și Chopin. La câteva zile după, urmează un nou recital de sonate în compania lui George Enescu. În program: Bach, Fauré și Suita “Impresii din copilărie” de Enescu în primă audiție, pe care autorul i-o dedică tânărului pianist cu următoarele cuvinte: “Lui Dinu Lipatti, nașul acestei lucrări, cu nespusă recunoștință și adâncă admirație.”
- La sfârșitul lunii februarie, are loc un concert cu lucrări de Dinu Lipatti (3 Nocturne, Sonatina pentru mâna stângă și Sonatina pentru vioară și pian, cu concursul violonistului Alexandru Theodorescu)
- În luna martie este invitat să susțină un recital la Berlin, cu un mare succes. Urmează recitaluri și concerte la Viena, Roma, Pesaro, Trieste.
- Pe 11 octombrie concertează la Filarmonica din București sub bagheta dirijorului George Georgescu. Interpretează Concertul de Grieg. Urmează un ultim recital solo pe care îl va susține în țară, cu lucrări de Bach, Scarlatti, Chopin, Schubert, Debussy, Ravel și de Falla.
- Pe 19 decembrie susține un recital de Sonate împreună cu George Enescu.


1943

- Înregistrează împreună cu dirijorul Hans von Benda Concertino-ul în stil clasic.
- Pe 15 ianuarie cântă Concertul în Mi bemol major de Liszt împreună cu Orchestra Filarmonicii din Berlin și dirijorul Wolfgang Brűckner.
- Susține recitaluri la Leipzig, Viena, Bratislava, în acest ultim oraș realizând și înregistrări.
- Pe 16 februarie cântă Concertul de Liszt la Ateneul Român, sub conducerea dirijorului Willem Mengelberg și acompaniat de Orchestra Radio.
- Pe 25 februarie Lipatti reia Concertul de Liszt la Sofia. Dirijor Alexander Popov.
- În luna martie face înregistrări în studiourile Radiodifuziunii Române cu lucrări de George Enescu: Toccata și Bourrée din Suita op.10, Sonatele nr.2 și 3 pentru vioară și pian, cu Enescu la vioară.
- Pe 7 mai 1943 interpretează Concertul în re minor de Bach, interpretat sub bagheta dirijorului Ionel Perlea, la Ateneul Român.
- Susține un recital la Institutul Francez de Înalte Studii în care, pe lângă opusuri franceze, include și Sonata a III-a pentru pian de George Enescu.
- Înregistrează la Berna Sonata a III-a de George Enescu.
- În toamna anului 1943 părăsește România pentru ultima oară. Potrivit programărilor cântă pe 13 septembrie la Stockholm (cu lucrări de Bach-Busoni și Chopin), pe 25 septembrie la Radio Helsinki și susține un recital pe 26 septembrie, recital pe 14 octombrie la Zűrich. La o zi după recitalul de la Zűrich cântă la Radio un program pentru două piane, împreună cu Madeleine, alcătuit din lucrări de Enescu și Lipatti (Dansuri românești). Seria de recitaluri continuă la Geneva, Berna, Lausanne, Neuchâtel și Lucerna.
- Apar primele semne ale unei boli încă nediagnosticate și care îl determină să anuleze concertele programate în decembrie la Viena, Bratislava și București.