image

Cronologie

Biografia


1929

- În iunie cântă pentru prima oară în public, ca student, împreună cu colega sa, Maria Fotino, Capriciul brillant de F. Mendelssohn.


1930

- Debutează cu mare succes ca solist în cadrul Festivalului organizat în Sala Operei din București, sub conducerea dirijorală a profesorului Dan Simonescu, în prima parte a Concertului pentru pian și orchestră de E. Grieg.


1931

- În iunie interpretează părțile a II-a și a III-a din Concertul pentru pian și orchestră de E. Grieg, purtând costum alb cu guler de marinar și pantaloni scurți.


1932

- Obține Diploma de absolvență și Premiul “Paul Ciuntu” a Academiei Regale de Muzică și Artă Dramatică, după 4 ani de studiu (în loc de 7, cum stipula regulamentul instituției). Concertul de absolvență are loc în luna iunie, iar Lipatti interpretază Concertul nr.1 în mi minor de Chopin, acompaniat de profesorul C.C.Nottara.
- Dinu Lipatti obține Mențiunea I la Concursul de compoziție “George Enescu” pentru Sonata I pentru pian.


1933

- Pe 10 februarie cântă pentru prima oară alături de Orchestra Filarmonicii din București, în sala Ateneului Român, sub conducerea dirijorală a lui Alfred Alessandrescu, Concertul în Mi bemol major de Fr. Liszt.
- În martie urmează un al doilea concert, Lipatti înlocuind în ultimul moment un pianist polonez la Filarmonică. Dirijor George Georgescu. În program: Concertul nr.1 în mi minor de Fr. Chopin.
- Câștigă Premiul al II-lea la Concursul de compoziție “George Enescu” cu Sonatina pentru vioară și pian. Deși lucrarea a fost prima clasată, nu i s-a acordat Premiul I, deoarece conform regulamentului aceasta ar fi însemnat numirea de drept a premiantului în viitoarele jurii pentru concursurile de compoziție, iar Lipatti avea doar 16 ani.
- Câștigă Premiul al II-lea la Concursul Internațional de Pian de la Viena. Alfred Cortot, nemulțumit de faptul că Lipatti nu a primit Premiul I, părăsește juriul.
- Deschide Stagiunea muzicală a Filarmonicii bucureștene, cântând pentru a treia oară ca solist. Dirijor: George Georgescu. În program: Concertul în la minor de E. Grieg.